top of page

“Det bästa med att måla är när man får göra som man vill”Under året har jag haft möjlighet att jobba med barn i det kreativa skapandet på lite olika platser, i olika former och med olika åldrar. När jag tog dessa uppdrag så var jag säker på en sak och det var att de skulle komma att lära mig mer än vad jag hade att lära dem.


Mitt fokus var att skapa en plats för dem att få leka fritt på, att dyka in i sina bubblor och kunna vara i lek och nyfikenhet helt utan dömande. Vid varje tillfälle så passade jag på att ställa frågan Vad är det bästa med att måla? Det återkommande och i princip 100% genomgående svaret från alla var När man får göra som man vill.Något som jag idag ofta möts av är vuxna som bär på en önskan om att kunna låta deras barn eller barnbarn gå en kurs för att utvecklas i skapandet. Fullt förståeligt såklart, det är jättefint att vilja ta hjälp för att stötta i den utvecklingen. Min uppmaning till dig som vuxen är att allt det du behöver för att kunna stötta i den här individens utveckling, finns inom dig. Du behöver inte vara någon som själv tycker om att måla, det enda du behöver är din nyfikenhet där du ger utrymme för lekfullhet. Genom att betrakta, genom att följa och genom att vara nyfiken på hur den här individen upplever skapandet så kan du få så många svar på hur du kan supporta.Jag skulle säga att utrymme och plats är en viktig grund. Var brukar det här barnet vilja vara i skapandet? Golvet? Vid ett bord? Både och? I ett speciellt rum? Finns det begränsningar som gör att den här platsen inte känns tillräckligt fri? Exempelvis ömtåliga möbler, väggar eller golv? Hur kan du supporta genom att skydda möbler, väggar och golv från färg? Vaxdukar, skärmar, mattor, tillfälliga väggar eller golv. Också bra om platsen inte förknippas med att den måste städas vid direkt utan att vissa saker kan få vara framme.När det kommer till material och skapandet så vill jag egentligen bara nämna en princip och är att det finns inga rätt eller fel. Uppmuntra ALLA idéer och var nyfiken, om det låter för galet för att göras inomhus eller något i den stilen så uppmuntra ändå men föreslå att det kan göras utomhus. Är det för dyrt med alla verktyg som önskas? Bejaka ändå genom att försöka hitta något hemma, i naturen eller på loppis. Det viktiga här är att hålla leken igång och att bejaka den. Där är du exakt den support som behövs i utvecklingen av en ung individs kreativa förmåga.


Jag mötte en inspirerande kvinna häromdagen som berättade om sin dotter som skapade av ALLT hon kom över i princip. Gärna från skräp-lådorna eller till och med från återvinningen. Fint och bejakande tänkte jag. Kreativitet råder det absolut ingen brist på hos barnen, tvärtom. Det är vi vuxna som mer eller mindre har programmerats bort från den och det är barnen som är våra läromästare när det kommer till kreativitet och lek. Så länge du låter dem göra som de vill utan att döma si eller så (så länge ingen skadas förstås!) så supportar du utvecklingen av barnets kreativa förmåga. Inte nog med det, även din egen kreativa förmåga kommer att utvecklas.Stort tack för att du läste detta inlägg! Tack för att du delar inlägget om du tycker att fler behöver läsa det.


Kram /Rebecca

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page