top of page

“Det bästa med att måla är när man får göra som man vill”Under året har jag haft möjlighet att jobba med barn i det kreativa skapandet på lite olika platser, i olika former och med olika åldrar. När jag tog dessa uppdrag så var jag säker på en sak och det var att de skulle komma att lära mig mer än vad jag hade att lära dem.


Mitt fokus var att skapa en plats för dem att få leka fritt på, att dyka in i sina bubblor och kunna vara i lek och nyfikenhet helt utan dömande. Vid varje tillfälle så passade jag på att ställa frågan Vad är det bästa med att måla? Det återkommande och i princip 100% genomgående svaret från alla var När man får göra som man vill.Något som jag idag ofta möts av är vuxna som bär på en önskan om att kunna låta deras barn eller barnbarn gå en kurs för att utvecklas i skapandet. Fullt förståeligt såklart, det är jättefint att vilja ta hjälp för att stötta i den utvecklingen. Min uppmaning till dig som vuxen är att allt det du behöver för att kunna stötta i den här individens utveckling, finns inom dig. Du behöver inte vara någon som själv tycker om att måla, det enda du behöver är din nyfikenhet där du ger utrymme för lekfullhet. Genom att betrakta, genom att följa och genom att vara nyfiken på hur den här individen upplever skapandet så kan du få så många svar på hur du kan supporta.Jag skulle säga att utrymme och plats är en viktig grund. Var brukar det här barnet vilja vara i skapandet? Golvet? Vid ett bord? Både och? I ett speciellt rum? Finns det begränsningar som gör att den här platsen inte känns tillräckligt fri? Exempelvis ömtåliga möbler, väggar eller golv? Hur kan du supporta genom att skydda möbler, väggar och golv från färg? Vaxdukar, skärmar, mattor, tillfälliga väggar eller golv. Också bra om platsen inte förknippas med att den måste städas vid direkt utan att vissa saker kan få vara framme.